BIO

RUNOLAND Dżem z jagody leśnej bez dodatku cukru (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5901641002901
Producent: RUNOLAND

Dżem z jagody leśnej bez dodatku cukru, z dodatkiem soku jabłkowego, ekologiczny.

Waga: 200g.

Producent: Runoland

Skład: jagoda czarna (Vaccinium myrtillus)* 60%, zagęszczony sok jabłkowy* 33% (zawiera naturalnie występujące cukry), woda, pektyna jabłkowa - substancja zagęszczająca, fruktoza, kwas askorbinowy - regulator kwasowości.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-01
Pasteryzowany.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Mazurek chałwowo - porzeczkowy
Mazurek chałwowo - porzeczkowy

Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.

SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

  • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szypta soli  
  • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
  • 70g syropu z agawy lub klonowego
  • 70g oleju słonecznikowego  
  • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
  • woda (opcjonalnie)

 

Dodaj wszystkie

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”