*SM ROSPUDA Masło tradycyjne z Filipowa (200g) (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5905283000059

Produkt wpisany do Listy Produktów Tradycyjnych. Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego tylko i wyłącznie z gminy Filipów i Przerośl. Teren ten to pogranicze województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego uznane za obszar czysty ekologicznie. Produkty pochodzące z tego obszaru sygnowane są znakiem „ZIELONE PŁUCA POLSKI”. Mleko odbiera się bezpośrednio od rolników, którzy posiadają atesty weterynaryjne pozwalające na jego produkcję. Wstępna ocena mleka rozpoczyna się już w gospodarstwie (kwasowość, czystość, temperatura), a końcowej oceny dokonuje się przy przyjmowaniu mleka do zakładu. Mleko, które trafia do zakładu, musi spełniać wszystkie wymagania zawarte w obecnie obowiązującej normie. Masło tradycyjne z Filipowa produkuje się bez dodatków niepochodzących z mleka, takich jak oleje roślinne lub tłuszcz zwierzęcy. Masło ma lekko kremową barwę i konsystencję. Jego smak jest czysty, kwaskowaty, mleczny i odznacza się lekkim posmakiem pasteryzacji.

Masło tradycyjne z Filipowa

Masa netto: 200g.

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "Rospuda".

 

Przepis

Sękacz tradycyjny, jak go zrobić? - domowy przepis
Sękacz tradycyjny, jak go zrobić? - domowy przepis

Tradycyjny sękacz to wyjątkowo  czasochłonny wypiek, kojarzony przede wszystkim z Podlasiem. Tak naprawdę wywodzi się on jednak najprawdopodobniej z Niemiec, gdzie w niektórych rejonach jest popularny do dzisiaj. W jaki sposób powstaje ten efektowny przysmak i z czego jest zrobiony? Przyjrzyjmy się jemu bliżej!

 

Tradycyjny sękacz to wyjątkowo czasochłonny wypiek, kojarzony przede wszystkim z Podlasiem. Tak naprawdę wywodzi się on jednak najprawdopodobniej z Niemiec, gdzie w niektórych rejonach jest popularny do dzisiaj. W jaki sposób powstaje ten efektowny przysmak i z czego jest zrobiony? Przyjrzyjmy się jemu bliżej!


Składniki sękacza


Ciasto do sękacza nie zawiera żadnych skomplikowanych składników, wręcz przeciwnie, jest banalnie proste do wykonania! Najważniejszymi składnikami są jajka, mąka pszenna, śmietana, masło oraz cukier, z których zmieszania powstaje biszkoptowo - maślane ciasto. Warto użyć dodatku mąki o niskiej zawartości glutenu, np. ziemniaczanej - wtedy ciasto ma delikatniejszą strukturę. Dawniej dodawano do niego jeszcze soku z pigwy, który nadawał charakterystyczny smak. Dziś zamiast niego często stosuje się cytrynę, a czasami dodatkowo jeszcze cukier waniliowy.


Przepis tradycyjny na sękacz wymaga użycia:
• 1 kilograma masła
• 1 kilograma cukru
• 1 litra śmietany
• 1 kilograma mąki
• 40 jajek
• soku z 1 cytryny
• szczypty soli
• opcjonalnie można też dodać cukier waniliowy


Masło należy utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do utartego ciasta. Następnie dodajemy przesianą mąkę, śmietanę oraz sok z cytryny. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną masę. Dobrze ubite białka należy następnie stopniowo dodawać do ciasta, cały czas mieszając.


Tradycyjny sękacz


Aby powstał prawdziwy, zgodny z tradycją sękacz, niezbędne jest zastosowanie specjalnego drewnianego wałka, który z jednej strony jest nieco cieńszy. Wałek powinien być owinięty pergaminem i posmarowany masłem, aby upieczone ciasto łatwo można było z niego zsunąć.


Wałek należy opiekać w temperaturze blisko 300 stopni i oblewać go powoli ciastem za pomocą płaskiej łyżeczki. Ciasto zastyga na obracającym się wałku i w ten właśnie sposób powstają charakterystyczne sęki, przypominające przekrój pnia drzewa. W zależności od tego, jakiej wielkości jest sękacz, pieczenie trwa około 2-3 godziny. W dawnych czasach sękacze były wypiekane nad ogniem, jednak dzisiaj zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu elektryczne piece, które znacznie ułatwiają ten proces.


Sękacz jest wypiekiem, który charakteryzuje się wyjątkową trwałością. Nawet po upływie 10 tygodni wciąż nadaje się do spożycia, co więcej, nadal świetnie smakuje! W wielu sklepach spożywczych dostępne są produkty przypominające ten tradycyjny wypiek, jednak większość z nich zawiera całe mnóstwo szkodliwych, sztucznych dodatków. Na szczęście wciąż istnieją także producenci, którzy korzystają wyłącznie z tradycyjnych receptur i oferują prawdziwe, zgodne z tradycją sękacze. Najlepiej wybierać wypieki pochodzące z niewielkich gospodarstw, które korzystają wyłącznie z naturalnych składników.


Sękacz można także w dość prosty sposób wykonać w domu, np. używając w tym celu tortownicy. Może nie będzie wyglądał tak samo efektownie jak w oryginalnej wersji, ale w smaku będzie tak samo zachwycający! Warto poznać ten wyjątkowy wypiek i wypróbować go we własnym domu!

 

Jeżeli masz ochotę spróbować jak smakuje tradycyjny sękacz podlaski ale nie masz czasu na jego samodzielne przygotowanie, polecamy ofertę gotowych wypieków: [lista-produktow id="39123,39124"]