BIO

BIOMINKI Pchełki czekoladowe ekologiczne (100g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902448165127
Producent: BIOMINKI
Ekologiczne pchełki stanowią wyśmienitą przekąskę dla dzieci w szkole, w domu i na spacerze!

Pchełki czekoladowe Biominki ekologiczne.

Skład:
nadzienie z mlecznej czekolady (60%): nierafinowany cukier trzcinowy*,  mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy*, masa kakaowa*, serwatka w proszku*, emulgator: lecytyna słonecznikowa; powłoka: cukier trzcinowy nierafinowany*, skrobia ryżowa*, syrop kukurydziany*, naturalne aromaty i barwniki z wyciągów owocowych i ziołowych (szafran, jabłko*, algi, marchew*, burak*), substancja zagęszczająca: guma arabska, substancje glazurujące: wosk carnauba i wosk pszczeli

*certyfikowany składnik ekologiczny

Masa kakaowa min 7%.

Produkt może zawierać alergeny:zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję .

Masa netto: 100g

Pochodzenie: Rolnictwo UE / spoza UE

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 484 kcal (2031 kJ)

Białko: 4,5g

Węglowodany: 73g

w tym cukry: 71g

Tłuszcz: 19g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 11g

Sól: 0,05g


Certyfikacja: Agro bio test  PL-EKO-07-07904 rolnictwo UE / spoza UE

Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Uwaga - produkt nieodpowiedni do spożycia dla dzieci poniżej 3 lat!.  

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Blondie z masłem migdałowym
Blondie z masłem migdałowym

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023

Składniki na 9 dużych lub 16 małych kawałków

  • 1 szklanka (164 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki, przepłukanej i odsączonej
  • 1/2 szklanki (125 g) masła migdałowego
  • 3 łyżki (45 ml) neutralnego oleju roślinnego, np. z awokado
  • 1/2 szklanki (120 ml) syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki (65 g) mąki migdałowej lub niebielonej mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki (46 g) mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki (58 g) wegańskich kropelek czekoladowych lub karmelowych (opcjonalnie)

woda (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż kwadratową formę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.

2. Umieść ciecierzycę w misie robota kuchennego i zmiksuj na purée. Dodaj masło migdałowe, olej, syrop z agawy lub klonowy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt gęsta, dodawaj po łyżce wody i miksuj dalej, aż efekt będzie zadowalający.

3. Przełóż masę z ciecierzycą do dużej miski. Dołóż mąkę migdałową i owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dokładnie wymieszaj i dorzuć kropelki czekoladowe lub karmelowe (opcjonalnie). Przełóż masę do przygotowanej formy. Używając łopatki pokrytej olejem w sprayu, wyrównaj jej powierzchnię i posyp wierzch kropelkami czekoladowymi.

4. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 30 minut na kratkę. Następnie pokrój na kwadraty.

Wartość odżywcza w 1 kawałku (przy 9 kawałkach): 260 kcal,

7 g białka, 17 g tłuszczu, 23 g węglowodanów,

14 g cukru, 4 g błonnika

W 1 kawałku (przy 16 kawałkach): 150 kcal,

4 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów,

9 g cukru, 2 g błonnika