BEZGLUTENOWE

Popping z amarantusa Szarłat 100g

Dodaj recenzję
Kod: 5901500680004

Popping z amarantusa.

Waga: 100g.

Producent: Szarłat.

POPPING
preparowane nasiona amarantusa

Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata.

Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą.

Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.

Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:

- wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;

- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;

- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu;

- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;

- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;

- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;

- duża zawartość cennych żywieniowe składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz wit.A, E i C;

- nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię.

Nasze propozycje: z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp...


Jabłka pieczone z amarantusem:
cztery jabłka, filiżanka poppingu z amarantusa, 3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, masło do smarowania naczynia żaroodpornego. Jabłka  przed  pieczeniem  umyć,  osuszyć  i  wydrążyć  usuwając gniazda  nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min. w temp. 200°C.