Popping z amarantusa Szarłat 100g
Popping z amarantusa.
Waga: 100g.
Producent: Szarłat.
POPPING
preparowane nasiona amarantusa
Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata.
Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą.
Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;
- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu;
- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;
- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;
- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;
- duża zawartość cennych żywieniowe składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz wit.A, E i C;
- nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię.
Nasze propozycje: z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp...
Jabłka pieczone z amarantusem:
cztery jabłka, filiżanka poppingu z amarantusa, 3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, masło do smarowania naczynia żaroodpornego. Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min. w temp. 200°C.