Tarta na słodko - szarlotka -mieszanka do wypieku 440g JOANNUSMOLEN - BIO
Tarta na słodko - szarlotka - mieszanka do wypieku ekologiczna
Skład: mąka pszenna* (mąka pełnoziarnista w 85%), cukier trzcinowy*, mąka pszenna* (pszenica), sól morska, proszek do pieczenia (kwas winny w proszku*, wodorowęglan sodu), wanilia w proszku*, sok z cytryny*
* składniki pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego
Produkt może zawierać orzechy i nasiona.
Masa netto: 440g
Pochodzenie: Holandia
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 343 kcal (1436 kJ)
Białko: 7,8g
Węglowodany: 75g
Tłuszcz: 0,7g
Certyfikacja: PL-EKO-09 rolnictwo UE/spoza UE
Wyprodukowane przez Joannusmolen Klantenservice, Hulsbos 3, 5431 NZ Cuijk, NL-BIO-01
Dystrybucja w Polsce: Vinet
Informacje dodatkowe:
Ekologiczna mieszanka do wypieku szarlotki została przygotowana z najwyższej jakości ekologicznej pszenicy z dodatkiem ekologicznego cukru trzcinowego. Z naszej mieszanki możesz upiec przepyszny jabłecznik według tradycyjnej holenderskiej receptury.
Składniki do przygotowania tarty: 175g masła lub margaryny, 2 jaja, 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych), 100g rodzynek, 2 łyżeczki cynamonu, 50g cukru, 75g orzechów włoskich (opcjonalnie). Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Również potrzebne będą: tortownica lub blacha do pieczenia (średnica ok.24cm), mikser z mieszadłem do ugniatania ciasta, misa
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik i wysmaruj masłem lub margaryną formę do pieczenia lub wyłóż papierem do pieczenia
2. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki wycinając gniazda nasienne.
3. Połącz ze sobą rodzynki, cukier, cynamon i uprzednio pokrojone jabłka, dodaj posiekane orzechy włoskie.
4. Używając trzepaczki lub miksera rozetrzyj masło na gładko. W osobnej misie ubij jaja do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Połącz Joannusmolen Tarta na szarlotkę BIO z 2/3 ubitych jaj i roztartym masłem, po czym zagnieć składniki do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to ręcznie lub używając miksera przy użyciu służącego do tego mieszadła.
6. Podziel ciasto na dwie nierówne części i 1/3 ciasta odłóż na bok. 2/3 ciasta wyłóż wnętrze formy, spód i boki formując krawędź 3-4cm. Dno ciasta kilkukrotnie nakłuj widelcem na całej powierzchni.
7. Kolejno na ciasto wyłóż uprzednio wymieszane jabłka z dodatkami.
8. 1/3 pozostałego ciasta cienko rozwałkuj i pokrój na paski, po czym ułóż je na jabłkach tworząc kratkę.
9. Paski ułożone w kratkę, jak i brzeg ciasta posmaruj pozostałą masą z ubitych jaj.
10. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni C (bez obiegu powietrza) lub do temp. 165 stopni C (z obiegiem powietrza). Pieczemy prze 60-75 minut, aż ciasto się zrumieni.
11. Po upieczeniu ciasta pozostaw je w piekarniku jeszcze przez 10 minut do ostygnięcia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |