Blog

Chipsy a zdrowie - gdzie kupić zdrowe chrupki?

Chipsy a zdrowie - gdzie kupić zdrowe chrupki?
Chipsy są jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych wytrawnych przekąsek. Słone, tłuste, o intensywnym smaku - badacze twierdzą, że jesteśmy wręcz genetycznie zaprogramowani, by interesować się żywnością o takich cechach. Niestety, ziemniaczane są również niemalże synonimem żywności niezdrowej. więcej

W zgodzie z naturą - ekologiczne kremy do twarzy

W zgodzie z naturą - ekologiczne kremy do twarzy
Najbardziej dobroczynne i korzystne dla skóry człowieka składniki są dostarczane przez samą naturę. To ona swoim bogactwem dostarcza wszystkiego, czego człowiek potrzebuje. Sama natura wie najlepiej, jakie składniki nam służą i dostarcza ich w dostatecznie dużej ilości. Wystarczy dostrzec to drogocenne dla człowieka bogactwo, sięgnąć po nie i dobrze je wykorzystać. więcej

Dieta niskobiałkowa – co jeść, czego się wystrzegać?

Dieta niskobiałkowa – co jeść, czego się wystrzegać?
Dieta niskobiałkowa i dieta bezbiałkowa są często wskazane dla osób zmagających się z niewydolnością nerek oraz wątroby. Dochodzi do tego fakt, że produkty niskobiałkowe sprzyjają leczeniu wielu chorób, w przypadku których głównym problemem jest zakłócenie metabolizmu aminokwasów. Nierzadko podobna dieta jest także wskazana dla ludzi, którzy z różnych innych względów chcą ograniczyć pewne pożywienie (np. nabiał, mięso). więcej

Czym jest pasta miso i jak stosować ją w kuchni?

Czym jest pasta miso i jak stosować ją w kuchni?
Dziś Polacy coraz częściej sięgają po składniki kulinarne, które jeszcze kilkaset lat wcześniej były zupełnie nieznane w tej części świata. Obecny rozwój cywilizacji sprawia jednak, że każdy może stworzyć wyjątkowe potrawy, bazując na kuchni całego globu. Jedną z ciekawych przypraw jest pasta miso, która nie tylko świetnie wpływa na smak dania, ale jej stosowanie niesie ze sobą korzyści dla organizmu. więcej

Biojogurty receptą na zdrowie!

Biojogurty receptą na zdrowie!
Ostatnimi czasy ludzie coraz częściej decydują się na prowadzenie zdrowego trybu życia. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych oraz zainteresowanie się aktywnością fizyczną. Istnieje wiele pomysłów na to, jak w prosty sposób poprawić kondycję swojego organizmu, jednak spośród licznych propozycji na uwagę zasługuje ekologiczny nabiał, jakim jest biojogurt. Dlaczego warto się nim zainteresować? więcej

Dieta bezglutenowa - jakie przyprawy używać?

Dieta bezglutenowa - jakie przyprawy używać?
W teorii dieta bezglutenowa nie nakłada ograniczeń w zakresie stosowania przypraw. Praktyka jednak nakazuje zweryfikować to podejście, a wybór przypraw, które będą bezpieczne dla osób z celiakią, wcale nie jest taki prosty, jak mogłoby się wydawać. więcej

Jak obrać i oczyścić krewetki?

Jak obrać i oczyścić krewetki?
W wielu krajach posiadających stały dostęp do morza, w których przemysł rybacki stoi na wysokim poziomie, wyjątkowym przysmakiem są krewetki. Są one spotykane także w Polsce. Ich poprawne przygotowywanie może jednak stanowić problem dla początkujących amatorów owoców morza. Jak obrać krewetki i jak je oczyścić? więcej

Białko roślinne - źródła wegańskiego białka

Białko roślinne - źródła wegańskiego białka
Ostatnimi czasy weganizm stał się bardzo popularny. Z tego powodu osoby na takiej diecie powinny szukać odpowiednich składników potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu. Jednymi z nich są roślinne źródła białka, które wbrew pozorom nie są trudne do odnalezienia. więcej

Miechunka jadalna suszona - właściwości, zastosowanie i smak

Miechunka jadalna suszona - właściwości, zastosowanie i smak
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, ile ciekawych jadalnych roślin występuje na świecie. Dotyczy to przemysłu, medycyny, ale też kwestii spożywczych. W dzisiejszych czasach natomiast nie ma większego problemu z otrzymaniem produktu, który uchodzi nawet za najbardziej egzotyczny. Jedną z niedocenianych, choć bardzo interesujących roślin jest miechunka jadalna. więcej

Jaki makaron bezglutenowy wybrać i gdzie kupić?

Jaki makaron bezglutenowy wybrać i gdzie kupić?
Ostatnimi czasy ludzie są bardziej świadomi tego, co spożywają. Związany z tym jest ogólny dostęp do informacji. Bardzo wiele mówi się na temat glutenu, ponieważ substancja ta jest co prawda dobrze tolerowana przez większość populacji, jednak nadal spory odsetek może przez nią cierpieć z powodu różnych dolegliwości. Nasuwać się więc może pytanie, jak znaleźć odpowiedni makaron, ponieważ najpopularniejsze rodzaje bazują na glutenie właśnie. Jakie makarony bezglutenowe się wyróżnia? więcej

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby oglądania filmów. Nieważne, czy oglądany jest horror, komedia, dokument, czy produkcja science-fiction, ludzie zawsze chętnie sięgają po przekąski. Zastanawiasz się, co najlepiej uświetni Twój seans? Jesteś w dobrym miejscu! Postaw na dobro swojego organizmu i wybierz zdrowe przekąski do filmu! więcej

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze
Soczewica ostatnimi czasy robi furorę w polskich kuchniach, jednak nadal nie brakuje osób, które nie do końca rozumieją różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Największą popularnością cieszy się soczewica zielona i soczewica czerwona. Czym się różnią i dlaczego warto włączyć je do swojej diety? więcej

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości
Orzechy od wielu lat są doceniane za swoje właściwości, nie bez powodu wyróżniają się na tle innych bakalii pod względem zdrowotnym. Są symbolem dobrobytu, płodności, szczęścia. Nie jest to bezpodstawne, ponieważ ich wpływ na organizm nierzadko może uzupełnić niedobory różnych składników mineralnych i innych koniecznych do jego dobrego funkcjonowania substancji. W takim razie, które orzechy są najzdrowsze na rynku? więcej

Czego nie jeść na śniadanie?

Czego nie jeść na śniadanie?
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie znacznie poprawia funkcje poznawcze, pamięć, czy koncentracje, a także może przyczynić się do dłuższego życia. Dodatkowo jest to pierwszy posiłek po długiej przerwie nocnej od jedzenia. Dlatego musi zapewnić nam odpowiednią ilość energii. więcej

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis
Tradycyjny sękacz to wyjątkowo  czasochłonny wypiek, kojarzony przede wszystkim z Podlasiem. Tak naprawdę wywodzi się on jednak najprawdopodobniej z Niemiec, gdzie w niektórych rejonach jest popularny do dzisiaj. W jaki sposób powstaje ten efektowny przysmak i z czego jest zrobiony? Przyjrzyjmy się jemu bliżej! więcej

Dieta bez mleka – czym zastąpić nabiał?

Dieta bez mleka – czym zastąpić nabiał?
Obecnie coraz więcej ludzi rezygnuje z mleka, a przynajmniej tego pochodzenia zwierzęcego. Powodów takiej decyzji może być kilka. Najczęściej chodzi o nietolerancję laktozy, a także dietę wegańską. Dla wielu jednak osób rezygnacja z nabiału jest niesamowicie trudna, a zwłaszcza kiedy nie wie się, czym je zastąpić. Ten wpis na pewno Ci pomoże! Czym zastąpić nabiał w diecie? więcej

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?
Większość z nas kojarzy produkty liofilizowane z żywnością spożywaną przez himalaistów, astronautów lub osoby lubiące podróżować "na dziko".  Obecnie jednak ich popularność znacznie wzrosła, o czym świadczy szeroka dostępność tego rodzaju posiłków w wielu internetowych, jak i stacjonarnych sklepach. Sproszkowane w ten sposób jedzenie posiada bowiem całą listę zalet, które znacznie wyróżniają je na tle innych sposobów konserwacji żywności. Przyjrzyjmy się zatem bliżej liofilizacji oraz poznajmy zalety produktów liofilizowanych.  więcej

Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?

Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?
Mimo, że w Polsce czerwona soczewica nie jest najpopularniejszym składnikiem potraw, to jest coraz częściej spożywana. Jest to związane z jej prozdrowotnymi właściwościami, a także ciekawym smakiem i możliwościami użycia. Czytając dalej dowiesz się, dlaczego soczewica powinna znaleźć się w Twojej diecie! więcej

Pestki granatu - czy można je jeść?

Pestki granatu - czy można je jeść?
Granat to roślina egzotyczna, której owoce dosyć rzadko spotyka się w Polsce, jednak nadal można łatwo dostać je w większych supermarketach. Są cenione za prozdrowotne właściwości, pomagają także w regulacji libido! W granacie znajduje się bardzo dużo pestek, co rodzi pytania u wielu osób, a przede wszystkim jedno – czy pestki granatu są jadalne? Dowiesz się, czytając dalej! więcej

Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły

Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
Czy zastanawialiście się kiedyś, co można spakować dziecku do szkoły z czystym sumieniem? Czym zastąpić słodycze, chipsy i słodkie napoje? Odpowiedzią na to są zdrowe przekąski dla dzieci. Jak wszyscy wiemy, zdrowe odżywianie jest podstawą prawidłowego rozwoju podczas dorastania, ale czym właściwie jest to „zdrowe odżywianie”? Przede wszystkim jest to dieta odpowiednio zbilansowana, bogata w białko i zdrowe tłuszcze, witaminy czy minerały. Dorastające dzieci często mają ochotę coś przekąsić między posiłkami. Jednak wiele pakowanych przekąsek dla dzieci... więcej

Co to jest pasta tahini?

Co to jest pasta tahini?
Pasta tahini (zwana też pastą sezamową) to puree z białego sezamu, bogatego w magnez, żelazo i fosfor. Pasta tahini jest bardzo często używana w kuchni orientalnej. W hummusie, sosach, kebabach i klopsikach, chlebie, chałwie i ciastach. W Grecji używa się jej raczej podczas Wielkiego Postu. więcej

Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis

Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis
Rosnąca ostatnimi czasy ilość wegan, a także osób chcących zamienić mleko krowie (na przykład przez ideologię, nietolerancję laktozy) na inny produkt sprawia, że zapotrzebowanie na mleko pochodzenia roślinnego jest duże. Dodatkowo rośnie także zainteresowanie tym, jak tego typu napój zrobić samodzielnie. Kiedy do krowiego mleka potrzeba... krowy, to w przypadku roślinnego wystarczą składniki, które prawdopodobnie każdy ma w swoim domu. Mleko ryżowe jest proste do wykonania, a także zdrowe! więcej

Makaron sojowy - dowiedz się czy jest zdrowy i jakie ma właściwości

Makaron sojowy - dowiedz się czy jest zdrowy i jakie ma właściwości
Przezroczysty makaron sojowy wbrew temu co mówi nazwa, wykonywany jest z batatów, skrobi ziemniaczanej lub skrobi fasoli mung - jednorocznej rośliny o łatwo przyswajalnym białku. Pojawia się przede wszystkim w potrawach azjatyckich, gdzie długości nitek symbolizują jednocześnie nieśmiertelność. Jakie ma właściwości i dlaczego rośnie jego popularność także w kuchniach europejskich? więcej

Jak gotować oraz jeść amarantus, jakie ma właściwości lecznicze?

Jak gotować oraz jeść amarantus, jakie ma właściwości lecznicze?
Amarantus zyskał popularność stosunkowo niedawno, wraz z modą na super żywność. W jaki sposób można go przygotować, z czym jeść i jakie korzyści dla zdrowia może przynieść? więcej