Blog

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby oglądania filmów. Nieważne, czy oglądany jest horror, komedia, dokument, czy produkcja science-fiction, ludzie zawsze chętnie sięgają po przekąski. Zastanawiasz się, co najlepiej uświetni Twój seans? Jesteś w dobrym miejscu! Postaw na dobro swojego organizmu i wybierz zdrowe przekąski do filmu! więcej

Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy do smażenia?

Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy do smażenia?
Olej, jest nieodłącznym elementem kuchni. Używany zarówno do smażenia, jak i wzbogacania smaku sałatek. Naturalnie pojawiają się jednak wątpliwości, na półkach sklepowych można dostać oleje różnego pochodzenia, jak na przykład słonecznikowy, lub rzepakowy. Patrząc na same opakowania, może być ciężko ocenić jaki olej jest najzdrowszy, a jaki ma najlepsze walory smakowe. Zdecydowanie jednak warto zatrzymać się na stosunkowo mało znanym w Polsce oleju ryżowym. Dlaczego? więcej

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze
Soczewica ostatnimi czasy robi furorę w polskich kuchniach, jednak nadal nie brakuje osób, które nie do końca rozumieją różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Największą popularnością cieszy się soczewica zielona i soczewica czerwona. Czym się różnią i dlaczego warto włączyć je do swojej diety? więcej

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości
Orzechy od wielu lat są doceniane za swoje właściwości, nie bez powodu wyróżniają się na tle innych bakalii pod względem zdrowotnym. Są symbolem dobrobytu, płodności, szczęścia. Nie jest to bezpodstawne, ponieważ ich wpływ na organizm nierzadko może uzupełnić niedobory różnych składników mineralnych i innych koniecznych do jego dobrego funkcjonowania substancji. W takim razie, które orzechy są najzdrowsze na rynku? więcej

Czego nie jeść na śniadanie?

Czego nie jeść na śniadanie?
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie znacznie poprawia funkcje poznawcze, pamięć, czy koncentracje, a także może przyczynić się do dłuższego życia. Dodatkowo jest to pierwszy posiłek po długiej przerwie nocnej od jedzenia. Dlatego musi zapewnić nam odpowiednią ilość energii. więcej

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis
Tradycyjny sękacz to wyjątkowo  czasochłonny wypiek, kojarzony przede wszystkim z Podlasiem. Tak naprawdę wywodzi się on jednak najprawdopodobniej z Niemiec, gdzie w niektórych rejonach jest popularny do dzisiaj. W jaki sposób powstaje ten efektowny przysmak i z czego jest zrobiony? Przyjrzyjmy się jemu bliżej! więcej

Dieta bez mleka – czym zastąpić nabiał?

Dieta bez mleka – czym zastąpić nabiał?
Obecnie coraz więcej ludzi rezygnuje z mleka, a przynajmniej tego pochodzenia zwierzęcego. Powodów takiej decyzji może być kilka. Najczęściej chodzi o nietolerancję laktozy, a także dietę wegańską. Dla wielu jednak osób rezygnacja z nabiału jest niesamowicie trudna, a zwłaszcza kiedy nie wie się, czym je zastąpić. Ten wpis na pewno Ci pomoże! Czym zastąpić nabiał w diecie? więcej

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?
Większość z nas kojarzy produkty liofilizowane z żywnością spożywaną przez himalaistów, astronautów lub osoby lubiące podróżować "na dziko".  Obecnie jednak ich popularność znacznie wzrosła, o czym świadczy szeroka dostępność tego rodzaju posiłków w wielu internetowych, jak i stacjonarnych sklepach. Sproszkowane w ten sposób jedzenie posiada bowiem całą listę zalet, które znacznie wyróżniają je na tle innych sposobów konserwacji żywności. Przyjrzyjmy się zatem bliżej liofilizacji oraz poznajmy zalety produktów liofilizowanych.  więcej

Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?

Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?
Mimo, że w Polsce czerwona soczewica nie jest najpopularniejszym składnikiem potraw, to jest coraz częściej spożywana. Jest to związane z jej prozdrowotnymi właściwościami, a także ciekawym smakiem i możliwościami użycia. Czytając dalej dowiesz się, dlaczego soczewica powinna znaleźć się w Twojej diecie! więcej

Pestki granatu - czy można je jeść?

Pestki granatu - czy można je jeść?
Granat to roślina egzotyczna, której owoce dosyć rzadko spotyka się w Polsce, jednak nadal można łatwo dostać je w większych supermarketach. Są cenione za prozdrowotne właściwości, pomagają także w regulacji libido! W granacie znajduje się bardzo dużo pestek, co rodzi pytania u wielu osób, a przede wszystkim jedno – czy pestki granatu są jadalne? Dowiesz się, czytając dalej! więcej

Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły

Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
Czy zastanawialiście się kiedyś, co można spakować dziecku do szkoły z czystym sumieniem? Czym zastąpić słodycze, chipsy i słodkie napoje? Odpowiedzią na to są zdrowe przekąski dla dzieci. Jak wszyscy wiemy, zdrowe odżywianie jest podstawą prawidłowego rozwoju podczas dorastania, ale czym właściwie jest to „zdrowe odżywianie”? Przede wszystkim jest to dieta odpowiednio zbilansowana, bogata w białko i zdrowe tłuszcze, witaminy czy minerały. Dorastające dzieci często mają ochotę coś przekąsić między posiłkami. Jednak wiele pakowanych przekąsek dla dzieci... więcej

Co to jest pasta tahini?

Co to jest pasta tahini?
Pasta tahini (zwana też pastą sezamową) to puree z białego sezamu, bogatego w magnez, żelazo i fosfor. Pasta tahini jest bardzo często używana w kuchni orientalnej. W hummusie, sosach, kebabach i klopsikach, chlebie, chałwie i ciastach. W Grecji używa się jej raczej podczas Wielkiego Postu. więcej

Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis

Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis
Rosnąca ostatnimi czasy ilość wegan, a także osób chcących zamienić mleko krowie (na przykład przez ideologię, nietolerancję laktozy) na inny produkt sprawia, że zapotrzebowanie na mleko pochodzenia roślinnego jest duże. Dodatkowo rośnie także zainteresowanie tym, jak tego typu napój zrobić samodzielnie. Kiedy do krowiego mleka potrzeba... krowy, to w przypadku roślinnego wystarczą składniki, które prawdopodobnie każdy ma w swoim domu. Mleko ryżowe jest proste do wykonania, a także zdrowe! więcej

Makaron sojowy - dowiedz się czy jest zdrowy i jakie ma właściwości

Makaron sojowy - dowiedz się czy jest zdrowy i jakie ma właściwości
Przezroczysty makaron sojowy wbrew temu co mówi nazwa, wykonywany jest z batatów, skrobi ziemniaczanej lub skrobi fasoli mung - jednorocznej rośliny o łatwo przyswajalnym białku. Pojawia się przede wszystkim w potrawach azjatyckich, gdzie długości nitek symbolizują jednocześnie nieśmiertelność. Jakie ma właściwości i dlaczego rośnie jego popularność także w kuchniach europejskich? więcej

Jak gotować oraz jeść amarantus, jakie ma właściwości lecznicze?

Jak gotować oraz jeść amarantus, jakie ma właściwości lecznicze?
Amarantus zyskał popularność stosunkowo niedawno, wraz z modą na super żywność. W jaki sposób można go przygotować, z czym jeść i jakie korzyści dla zdrowia może przynieść? więcej

Komosa ryżowa - jak ją gotowąc i jakie ma właściwości?

Komosa ryżowa - jak ją gotowąc i jakie ma właściwości?
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej (uprawiana jest tam od 5 tys. lat). Nazywana jest "złotem Inków", "matką zbóż" głównie ze względu na wartości odżywcze i właściwości. Komosa ryżowa to doskonałe źródło białka i błonnika, dlatego powinna zagościć w każdej kuchni. Z powodzeniem może zastąpić kaszę, ryż, makaron czy ziemniaki. Cena komosy ryżowej jest jednak wyższa (od ok. 13 zł za kg). więcej

Co stosować zamiast cukru? - o tym czym słodzić aby było zdrowo

Co stosować zamiast cukru? - o tym czym słodzić aby było zdrowo
Wiele osób zastanawia się czym słodzić zamiast cukru. Nie jest bowiem tajemnicą, iż jest on niezdrowy, lecz z drugiej strony pozwala cieszyć się lepszym smakiem napojów i wykorzystuje się go także przy wypiekach oraz wielu daniach, gdzie słodka roślina zamiast cukru nie wydaje się być odpowiednią alternatywą. Czy rzeczywiście tak jest? Co zamiast cukru może posłużyć nam w codziennym życiu? więcej

Pasta sezamowa - do czego używać? Właściwości i zastosowanie

Pasta sezamowa - do czego używać? Właściwości i zastosowanie
Pasta sezamowa, inaczej zwana tahini, to nic innego jak zmielone ziarna sezamu, najczęściej uprzednio uprażone. Ten prosty, ale bogaty w składniki odżywcze produkt, posiada bardzo wiele zastosowań. Jest powszechnie stosowany w krajach Bliskiego Wschodu, północnej Afryce oraz w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej, dlatego wiele przepisów zawierających tahini będzie miało wyraźnie orientalny smak. więcej

Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany, jaki wybrać?

Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany, jaki wybrać?
Od kilku lat można zauważyć rosnącą popularność oleju kokosowego. Wykorzystuje się go nie tylko w kuchni, ale też w celach kosmetycznych, bowiem jest on znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest dużo zdrowszy od najpopularniejszego (przynajmniej w naszym kraju) oleju rzepakowego. Który olej kokosowy jest jednak lepszy? Rafinowany czy nierafinowany? Dowiesz się, czytając dalej! więcej

Żurawina liofilizowana kontra kandyzowana - którą wybrać? Sprawdź właściwości!

Żurawina liofilizowana kontra kandyzowana - którą wybrać? Sprawdź właściwości!
Któż nie lubi przetworów z żurawiny? Walory smakowe tej rośliny są od lat doceniane na całym świecie. Liczne słoiki dżemów czy soków goszczą na półkach wielu babć, a ich dzieci i wnuczęta ze smakiem oblizują się na samą myśl. Mało tego, owoce żurawiny są również niezwykle zdrowe dla organizmu. Żurawina często występuje w postaci kandyzowanej, a od niedawna spopularyzowała się żurawina liofilizowana! Co więcej, nowa metoda jest zdrowsza od kandyzowania! więcej

Siemię lniane - sprawdzamy na co pomaga i jak stosować

Siemię lniane - sprawdzamy na co pomaga i jak stosować
Siemię lniane to małe nasiona, które niejednego człowieka mogą zaskoczyć swoimi ogromnymi, prozdrowotnymi możliwościami. Produkt ten cały czas zyskuje na popularności. Len jest rośliną pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Znany jest od tysięcy lat, ponieważ to właśnie z lnu tworzy się znane do dzisiaj włókna. Niedocenioną skarbnicą są również jego nasiona, które wykorzystuje się do produkcji oleju lub spożywa na surowo. Cena siemienia lnianego, zależnie od pochodzenia, wynosi około 7 złotych za kilogram. więcej

Cynamon cejloński - dlaczego go wybrać? Właściwości lecznicze i odchudzające

Cynamon cejloński - dlaczego go wybrać? Właściwości lecznicze i odchudzające
Od lat cynamon cejloński uważany jest za najlepszy gatunek tej przyprawy na świecie. Niestety wiele osób pada ofiarą delikatnego oszustwa, to jest idąc do sklepu kupuje chiński odpowiednik, który ma znacznie mniej właściwości prozdrowotnych oraz słabszy aromat i smak. więcej

Olej z konopi - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z konopi - właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Kiedy konopie kojarzą się często z popularnym narkotykiem, to warto zdawać sobie sprawę, że rośliny tej używa się w przemyśle wielu dziedzin, gdzie stężenie THC (substancji halucynogennej) jest bardzo niskie. Z konopi można produkować ubrania, papier, elementy karoserii samochodów i wiele innych, w tym także bohatera dzisiejszego wpisu, czyli olej konopny. więcej

Dlaczego warto postawić na żywność ekologiczną

Dlaczego warto postawić na żywność ekologiczną
Chyba każdy odpowie twierdząco na pytanie czy chcesz się zdrowo odżywiać. Co ciekawe, zapewne wiele osób uważa, że zna zasady zdrowego żywienia, mimo że już na pierwszy rzut oka zarównomenu, kaloryczność potraw, jak i stosowane produkty pozostawiają wiele do życzenia. Oczywiście świadomość Polaków w zakresie zdrowej diety, żywności ekologicznej oraz znaczenia powyższych dla zdrowia, stale rośnie. Niemniej jednak warto solidnie popracować nad wiedzą na ten temat, a także znacznie zwiększyć udział produktów ekologicznych w naszym codziennym życiu. więcej