Blog

Sole – ich rodzaje i zastosowania nie tylko w kuchni

Sole – ich rodzaje i zastosowania nie tylko w kuchni
Sól co prawda nie jest uważana za zdrową przyprawę oraz dodatek kulinarny, jednak w niewielkich ilościach przyda się w każdym organizmie. Z racji tego nie można jej całkowicie wyeliminować ze swojej diety, ponieważ zainteresowani narażą się wtedy na spore problemy z funkcjonowaniem niektórych narządów i układów. więcej

Ramen - jak zrobić wspaniałą potrawę z Dalekiego Wschodu?

Ramen - jak zrobić wspaniałą potrawę z Dalekiego Wschodu?
Ramen to potrawa wywodząca się z Dalekiego Wschodu, która zyskała sporą popularność głównie na terenie Japonii. Jest coraz bardziej znana w Polsce, ponieważ przypomina tradycyjny polski rosół, który na naszych stołach zazwyczaj serwuje się podczas niedzielnego obiadu. więcej

Właściwości i zastosowania mąki orkiszowej w kuchni

Właściwości i zastosowania mąki orkiszowej w kuchni
Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi interesuje się nie tylko jedzeniem smacznym, ale też zdrowym, bazującym na pewnych składnikach. Z tego powodu rosnącą popularnością cieszy się mąka orkiszowa, która  może wydawać się czymś wręcz egzotycznym, a tak naprawdę znana jest na terenach Europy od tysięcy lat. Czy mąka orkiszowa jest zdrowa, jakie są jej właściwości i jak ją wykorzystać? więcej

Syropy owocowe – źródło cennych witamin

Syropy owocowe – źródło cennych witamin
Od dłuższego czasu obalać należy mit, że zdrowe produkty są mało smaczne. Wszystko zależy bowiem po pierwsze od ich użycia, a po drugie pochodzenia składników. Gratką dla miłośników słodkich smaków są naturalne syropy owocowe, które można stosować na wiele sposobów, zapewniając swojemu organizmowi dawkę wielu cennych substancji. Dlaczego warto kupować syropy owocowe? więcej

Odkryj cudowne właściwości Yerba Mate!

Odkryj cudowne właściwości Yerba Mate!
Dzisiejsze czasy cechują się nie tylko szybkim przepływem informacji, ale też transportem różnych towarów. Dzięki temu niektóre wyroby uznawane kiedyś za egzotyczne dzisiaj są dostępne dla każdego. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się napój określany jako yerba mate. Co to jest, jakie ma właściwości i jakie są jej rodzaje? więcej

Wzmacnianie naturalnej odporności przy pomocy miodu i pyłku pszczelego

Wzmacnianie naturalnej odporności przy pomocy miodu i pyłku pszczelego
Pszczoły to owady, którym cała ludzkość powinna być wdzięczna. Okazuje się bowiem, że nie tylko zapylają rośliny, regulując cały ekosystem, ale produkują też znany wszystkim miód oraz pyłek pszczeli, czyli substancje o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. W takim razie, jakie są ich właściwości i jaki mają wpływ na ludzki organizm? Dowiesz się, czytając dalej! więcej

Guma guar - zdrowie i szkodliwość

Guma guar - zdrowie i szkodliwość
Guma guar jest czymś, co kojarzy większość z nas, a o czego właściwościach wie stosunkowo niewielu. Powstaje na bazie nasion rośliny zwanej Cyamopsis Tetragonoloba, która z kolei rośnie przede wszystkim w Indiach i Pakistanie, choć jest spotkana także w Australii i Stanach Zjednoczonych (to jednak właśnie Indie są głównym jej "producentem"). więcej

Mąka z ciecierzycy - właściwości i zastosowanie cieciorki

Mąka z ciecierzycy - właściwości i zastosowanie cieciorki
Mąka z ciecierzycy, nazywana również mąką z cieciorki, przez wielu uznawana jest za produkt niemalże rewolucyjny. Nie dość, iż potrafi wprowadzić zupełnie nową jakość do dań kulinarnych, to do tego odznacza się wieloma właściwościami zdrowotnymi, które na pewno warto poznać. Co powinniśmy wiedzieć o mące z ciecierzycy? Jakie ma zastosowanie? więcej

Co można zrobić z koksa? Świeże mleko kokosowe i wiórki

Co można zrobić z koksa? Świeże mleko kokosowe i wiórki
Kokos to owoc palmy kokosowej, rosnącej na terenach Azji i Południowej Ameryki. Jako owoc egzotyczny w Europie pozostawał przez długi czas mało popularny, jednak niedawno zyskał uznanie również w tej części świata, a nawet stał się pewnego rodzaju trendem kulinarnym. To wszystko zasługa jego wszechstronnego zastosowania oraz bogatej zawartości cennych składników odżywczych. Mimo że kokos jest raczej niewielkim i niepozornym owocem, można z niego wykonać wiórki kokosowe, mleko, śmietankę, a nawet mąkę. więcej

Chipsy a zdrowie - gdzie kupić zdrowe chrupki?

Chipsy a zdrowie - gdzie kupić zdrowe chrupki?
Chipsy są jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych wytrawnych przekąsek. Słone, tłuste, o intensywnym smaku - badacze twierdzą, że jesteśmy wręcz genetycznie zaprogramowani, by interesować się żywnością o takich cechach. Niestety, ziemniaczane są również niemalże synonimem żywności niezdrowej. więcej

W zgodzie z naturą - ekologiczne kremy do twarzy

W zgodzie z naturą - ekologiczne kremy do twarzy
Najbardziej dobroczynne i korzystne dla skóry człowieka składniki są dostarczane przez samą naturę. To ona swoim bogactwem dostarcza wszystkiego, czego człowiek potrzebuje. Sama natura wie najlepiej, jakie składniki nam służą i dostarcza ich w dostatecznie dużej ilości. Wystarczy dostrzec to drogocenne dla człowieka bogactwo, sięgnąć po nie i dobrze je wykorzystać. więcej

Dieta niskobiałkowa – co jeść, czego się wystrzegać?

Dieta niskobiałkowa – co jeść, czego się wystrzegać?
Dieta niskobiałkowa i dieta bezbiałkowa są często wskazane dla osób zmagających się z niewydolnością nerek oraz wątroby. Dochodzi do tego fakt, że produkty niskobiałkowe sprzyjają leczeniu wielu chorób, w przypadku których głównym problemem jest zakłócenie metabolizmu aminokwasów. Nierzadko podobna dieta jest także wskazana dla ludzi, którzy z różnych innych względów chcą ograniczyć pewne pożywienie (np. nabiał, mięso). więcej

Czym jest pasta miso i jak stosować ją w kuchni?

Czym jest pasta miso i jak stosować ją w kuchni?
Dziś Polacy coraz częściej sięgają po składniki kulinarne, które jeszcze kilkaset lat wcześniej były zupełnie nieznane w tej części świata. Obecny rozwój cywilizacji sprawia jednak, że każdy może stworzyć wyjątkowe potrawy, bazując na kuchni całego globu. Jedną z ciekawych przypraw jest pasta miso, która nie tylko świetnie wpływa na smak dania, ale jej stosowanie niesie ze sobą korzyści dla organizmu. więcej

Biojogurty receptą na zdrowie!

Biojogurty receptą na zdrowie!
Ostatnimi czasy ludzie coraz częściej decydują się na prowadzenie zdrowego trybu życia. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych oraz zainteresowanie się aktywnością fizyczną. Istnieje wiele pomysłów na to, jak w prosty sposób poprawić kondycję swojego organizmu, jednak spośród licznych propozycji na uwagę zasługuje ekologiczny nabiał, jakim jest biojogurt. Dlaczego warto się nim zainteresować? więcej

Dieta bezglutenowa - jakie przyprawy używać?

Dieta bezglutenowa - jakie przyprawy używać?
W teorii dieta bezglutenowa nie nakłada ograniczeń w zakresie stosowania przypraw. Praktyka jednak nakazuje zweryfikować to podejście, a wybór przypraw, które będą bezpieczne dla osób z celiakią, wcale nie jest taki prosty, jak mogłoby się wydawać. więcej

Jak obrać i oczyścić krewetki?

Jak obrać i oczyścić krewetki?
W wielu krajach posiadających stały dostęp do morza, w których przemysł rybacki stoi na wysokim poziomie, wyjątkowym przysmakiem są krewetki. Są one spotykane także w Polsce. Ich poprawne przygotowywanie może jednak stanowić problem dla początkujących amatorów owoców morza. Jak obrać krewetki i jak je oczyścić? więcej

Białko roślinne - źródła wegańskiego białka

Białko roślinne - źródła wegańskiego białka
Ostatnimi czasy weganizm stał się bardzo popularny. Z tego powodu osoby na takiej diecie powinny szukać odpowiednich składników potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu. Jednymi z nich są roślinne źródła białka, które wbrew pozorom nie są trudne do odnalezienia. więcej

Miechunka jadalna suszona - właściwości, zastosowanie i smak

Miechunka jadalna suszona - właściwości, zastosowanie i smak
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, ile ciekawych jadalnych roślin występuje na świecie. Dotyczy to przemysłu, medycyny, ale też kwestii spożywczych. W dzisiejszych czasach natomiast nie ma większego problemu z otrzymaniem produktu, który uchodzi nawet za najbardziej egzotyczny. Jedną z niedocenianych, choć bardzo interesujących roślin jest miechunka jadalna. więcej

Jaki makaron bezglutenowy wybrać i gdzie kupić?

Jaki makaron bezglutenowy wybrać i gdzie kupić?
Ostatnimi czasy ludzie są bardziej świadomi tego, co spożywają. Związany z tym jest ogólny dostęp do informacji. Bardzo wiele mówi się na temat glutenu, ponieważ substancja ta jest co prawda dobrze tolerowana przez większość populacji, jednak nadal spory odsetek może przez nią cierpieć z powodu różnych dolegliwości. Nasuwać się więc może pytanie, jak znaleźć odpowiedni makaron, ponieważ najpopularniejsze rodzaje bazują na glutenie właśnie. Jakie makarony bezglutenowe się wyróżnia? więcej

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby oglądania filmów. Nieważne, czy oglądany jest horror, komedia, dokument, czy produkcja science-fiction, ludzie zawsze chętnie sięgają po przekąski. Zastanawiasz się, co najlepiej uświetni Twój seans? Jesteś w dobrym miejscu! Postaw na dobro swojego organizmu i wybierz zdrowe przekąski do filmu! więcej

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze
Soczewica ostatnimi czasy robi furorę w polskich kuchniach, jednak nadal nie brakuje osób, które nie do końca rozumieją różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Największą popularnością cieszy się soczewica zielona i soczewica czerwona. Czym się różnią i dlaczego warto włączyć je do swojej diety? więcej

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości
Orzechy od wielu lat są doceniane za swoje właściwości, nie bez powodu wyróżniają się na tle innych bakalii pod względem zdrowotnym. Są symbolem dobrobytu, płodności, szczęścia. Nie jest to bezpodstawne, ponieważ ich wpływ na organizm nierzadko może uzupełnić niedobory różnych składników mineralnych i innych koniecznych do jego dobrego funkcjonowania substancji. W takim razie, które orzechy są najzdrowsze na rynku? więcej

Czego nie jeść na śniadanie?

Czego nie jeść na śniadanie?
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie znacznie poprawia funkcje poznawcze, pamięć, czy koncentracje, a także może przyczynić się do dłuższego życia. Dodatkowo jest to pierwszy posiłek po długiej przerwie nocnej od jedzenia. Dlatego musi zapewnić nam odpowiednią ilość energii. więcej

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis
Tradycyjny sękacz to wyjątkowo  czasochłonny wypiek, kojarzony przede wszystkim z Podlasiem. Tak naprawdę wywodzi się on jednak najprawdopodobniej z Niemiec, gdzie w niektórych rejonach jest popularny do dzisiaj. W jaki sposób powstaje ten efektowny przysmak i z czego jest zrobiony? Przyjrzyjmy się jemu bliżej! więcej