Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?

19-08-2019

Mimo, że w Polsce czerwona soczewica nie jest najpopularniejszym składnikiem potraw, to jest coraz częściej spożywana. Jest to związane z jej prozdrowotnymi właściwościami, a także ciekawym smakiem i możliwościami użycia. Czytając dalej dowiesz się, dlaczego soczewica powinna znaleźć się w Twojej diecie!

Czerwona soczewica jest rośliną strączkową, bobowatą. Najczęściej na stoły trafiają jej nasiona. Zwykle uprawiana jest w cieplejszych rejonach świata – w Azji, Amerykach, Australii i Europejskich krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce niestety nie ma sprzyjających warunków do uprawy, przez co nie jest to roślina w naszym kraju popularna. Trzeba wiedzieć, że istnieje soczewica nie tylko czerwona, ale też żółta, zielona, brązowa, czarna i żółta. Rodzaje różnią się między sobą przede wszystkim właściwościami, ale również sposobem gotowania i smakiem. Soczewica czerwona cieszy się największą popularnością wśród swoich braci, ponieważ jej gotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wstępnego moczenia.

Soczewica czerwona – właściwości

Soczewica cieszy się ogromną popularnością wśród osób rezygnujących z produktów odzwierzęcych (np. wegetarianie i weganie). Jest to spowodowane wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka (około 25g na 100g soczewicy) . Soczewica czerwona zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, a także witaminy K. Nie można zapominać o wielu składnikach mineralnych, takich jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, miedź.

Soczewica jest polecana kobietom w czasie ciąży, ponieważ jest bogata w kwas foliowy. Ta wyjątkowa roślina sprzyja też walce ze stresem, obniża ciśnienie krwi, a także ogranicza ryzyko występowania różnego rodzaju chorób serca. Czerwona soczewica reguluje również poziom cholesterolu, poleca się ją chorym na cukrzycę i osobom na diecie odchudzającej.

Czerwona soczewica – jak gotować?

Jak wspomniane było wcześniej, czerwona soczewica nie wymaga wstępnego moczenia, jednak należy ją przed gotowaniem dobrze wypłukać. Następnie ziarna umieszcza się we wrzątku i gotuje około kwadrans. Warto wspomnieć, że gotowanie powinno trwać tak długo, by woda została przez nasiona wchłonięta. Z tego powodu warto zadbać o odpowiednie proporcje. Kiedy przesypie się do danego naczynia soczewicę, to w garnku powinna znaleźć się woda ilościowo odpowiadająca podwójnej objętości owego naczynia (np. filiżanka soczewicy na dwie filiżanki wody).

Przepis na pikantną zupę z soczewicy!

Będziesz potrzebować 5 pomidorów, 2 marchewki, 2 szklanki soczewicy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule czerwone, sól, pieprz, odrobinę oleju, paprykę słodką mieloną i pieprz cayenne (chilli w proszku).

Na samym początku ugotuj dwie szklanki soczewicy. Daj odrobinę więcej wody, niż trzeba, ponieważ w garnku powinna znaleźć się też marchewka (nie trzeba kroić). Później zdejmij skórę z pomidorów i pokrój je w kostkę. Następnie również w kostkę pokrój cebulę (nie musi być drobno) i wrzuć na rozgrzaną patelnię z domieszką oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Do jednego garnka włóż cebulę, czosnek, marchew, pomidory i wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie wsyp soczewicę, wedle smaku sól, pieprz, pieprz cayenne, a także łyżkę mielonej papryki słodkiej. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 5-10 minut i gotowe!