Kategorie

BLOG

 
Sortuj rosnąco według: trafności | ceny | nazwy
Pełna lista Skrócona lista Lista alternatywna
Sortuj rosnąco według: trafności | ceny | nazwy
Pełna lista Skrócona lista Lista alternatywna

Dlaczego warto postawić na żywność ekologiczną

Dlaczego warto postawić na żywność ekologiczną

 

Chyba każdy odpowie twierdząco na pytanie czy chcesz się zdrowo odżywiać. Co ciekawe, zapewne wiele osób uważa, że zna zasady zdrowego żywienia, mimo że już na pierwszy rzut oka zarównomenu, kaloryczność potraw, jak i stosowane produkty pozostawiają wiele do życzenia. Oczywiście świadomość Polaków w zakresie zdrowej diety, żywności ekologicznej oraz znaczenia powyższych dla zdrowia, stale rośnie. Niemniej jednak warto solidnie popracować nad wiedzą na ten temat, a także znacznie zwiększyć udział produktów ekologicznych w naszym codziennym życiu.

 

Zdrowe odżywianie – słuszny wybór

W dzisiejszych czasach ekologia w produkcji spożywczej wysuwa się zdecydowanie na pierwszy plan. Okazało się bowiem, że niezbyt długi historycznie okres „poprawiania” natury, stosowania sztucznych nawozów, środków ochrony roślin oraz pasz (np. z nasionami GMO, antybiotykami, stymulatorami wzrostu), przyniósł nam więcej złego niż dobrego. A jeśli dodamy do tego produkcję przy wykorzystaniu sztucznych dodatków smakowych, barwiących, aromatyzujących oraz konserwantów – otrzymujemy żywność, którą „oskarża się” o alergie, coraz więcej chorób cywilizacyjnych (w tym nowotwory). Mogłoby się wydawać, że wszyscy wiemy dlaczego należy odżywiać się prawidłowo, że nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać do zdrowego, ekologicznego jedzenia. Nie bez powodu mówimy, że jesteś tym, co jesz. Dla zdrowia, dla najlepszej jakości życia powinniśmy dokonywać świadomych wyborów i stawiać na dietę zbilansowaną, ale także opartą o dobre, sprawdzone produkty. Tymczasem przeważająca część społeczeństwa dość niefrasobliwie sięga po produkty wysoko przetwarzane, bez certyfikatów, stawiając na cenę,ilość zamiast na jakość. Tym bardziej warto przytoczyć najistotniejsze fakty przemawiające za eko żywnością i naprawdę zdrowym jedzeniem.

Suche fakty, liczby i badania naukowe – takie argumenty na pewno trzeba znać. Już kilkanaście lat temu w USA przeprowadzono badania (amerykańska ekspert żywienia Virginia Worthington z Johns Hopkins University), które jednoznacznie prezentują wyższość ekologicznej żywności nad konwencjonalnymi produktami. Na podstawie analizy 41 projektów badawczych udowodniono np. że produkt ekologiczny zawieraprzeciętnie:

  • 27% więcej witaminy C,
  • 21% więcej żelaza,
  • 29,3% więcej magnezu,
  • 13,6% więcej fosforu,
  • 15,1% mniej szkodliwych azotynów.

Z kolei szwajcarski instytut naukowy FiBL (ForschungsinstitutfürbiologischenLandbau) zgromadził aż 90 argumentów za tym, aby wybierać żywność ekologiczną i oparte o nią zdrowe odżywianie. Niektóre z nich oczywiście doskonale znamy,są też takie, których być może dotychczas nie braliśmy pod uwagę. Warto zapamiętać, że ekologiczne produkty są bardziej wartościowe i że np.:

  • warzywa i owoce ekologiczne zawierają więcej antyoksydantów, w tym najsilniejszego z nich resveratrolu, a przecież antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się komórek,
  • na podstawie badań jabłek GoldenDelicious udowodniono, że ich ekologiczna wersja posiada 32% więcej fosforu, 19% więcej antyoksydantów i 9% więcej błonnika,
  • ziemniaki ekologiczne posiadają większą zawartość witaminy C niż konwencjonalne,
  • statystycznie warzywa liściaste (sałata) zawierają od 10 do 40% mniej azotynów,
  • statystycznie żywność konwencjonalna zawiera od 550 do 700 razy więcej chemicznych pestycydów,
  • rolnictwo ekologiczne zużywa o 50% mniej energii, emituje mniej gazów cieplarnianych i wiąże więcej dwutlenku węgla z atmosfery.

 

Zdrowa żywność to szerokie pojęcie

Wiemy już zatem dlaczego warto wybrać sklep ze zdrową żywnością. Tym bardziej istotna jest wiedza o produktach, które należy kupować, bo jak mawia kolejne mądre powiedzenie – nie wszystko złoto co się świeci. I tak na przykład zastanówmy się czy etykieta z napisem „Zdrowa żywność” gwarantuje nam zakup naprawdę wartościowego, i co szczególnie ważne, ekologicznego produktu? Na szczęście ta kwestia już od lat jest jasno określona stosownymi przepisami, które postaramy się zaprezentować. Przede wszystkim jakkolwiek obiecująco brzmi hasło „zdrowa żywność” nie jest ono jednoznaczne z ekologiczną hodowlą, uprawą i procesem produkcyjnym. Tak naprawdę większość producentów może pokusić się o taki napis na swoich wyrobach, bo przecież każdy produkt dopuszczony do obrotu musi być bezpieczny dla konsumentów. Zastosowanie składników pochodzących z konwencjonalnych, masowych upraw oraz dopuszczalne, zatwierdzone konserwanty, barwniki nie wykluczają żywności z obrotu. O tym czy jest ona zdrowa można dyskutować, ale na pewno nie jest to żywność ekologiczna.

 

Ekologiczna żywność – definicje, zasady, wymogi formalne

Zwolennicy naprawdę zdrowej żywności powinni wiedzieć, że jest to kwestia regulowana odpowiednimi przepisami, a produkty, które są ekologiczne muszą posiadać stosowne certyfikaty,oznaczenia oraz informacje na etykiecie. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej znajdziemy w Rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej i oznakowania produktów. Większość istotnych dla konsumenta informacji zawierają etykiety produktów, które kupujemy dziś np. w sklepie ekologicznym czy na stoiskach eko w marketach. Już na pierwszy rzut oka widzimy graficzny wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”. Dowiedzmy się co jeszcze powinno znaleźć się na etykiecie, są to m.in:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
  • nazwa i adres producenta oraz jeśli jest inny – właściciela lub sprzedawcy produktu,
  • nazwa produktu,
  • znak identyfikacyjny partii towaru,
  • napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.

Tylko tak oznakowany wyrób może być uznany za żywność ekologiczną, czyli taką, która:

  • zawiera przynajmniej 95% składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi,
  • była nadzorowana podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
  • jest sprzedawana bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach.

Pamiętajmy, że w przypadku bio żywności znaczenie mają zarówno używane surowce, jak i sam proces produkcyjny. Chodzi przecież o zachowanie wysokiej jakości biologicznej oraz możliwie niezmienionego składu witamin, węglowodanów, białek i minerałów. A zatem żywność ekologiczna produkowana jest przy użyciu metod mechanicznych, fizycznych, fermentacyjnych i termicznych. Natomiast absolutnie niedopuszczalne są wszelkie dodatki wspomagające (barwniki, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające itp.).

 

Ceny żywności ekologicznej

Podczas zakupów w sklepie z ekologiczną żywnością od razu zauważamy, że ceny produktów są sporo wyższe niż w przypadku konwencjonalnych produktów. Zastanówmy się zatem, czy to reakcja dostawców na swoistą „modę na zdrowe odżywianie” czy też jest to jak najbardziej uzasadnione ekonomiczne. W krajach UE ekologiczna żywność w sklepie online czy stacjonarnym również jest droższa – statystycznie o ok. 20-30%. Na polskim rynku ta różnica jest póki co większa, ale coraz wyższy popyt i większa ilość producentów zbliżają nas do europejskich wskaźników. Warto wiedzieć, że nie są to tzw. „ceny z sufitu”. Pamiętajmy o tym, że gospodarstwa ekologiczne, które dostarczają surowce niezbędne do wytwarzania zdrowej żywności, muszą spełniać określone kryteria:

  • produkcja ekologiczna nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego,
  • gospodarstwo powinno być jak najbardziej samowystarczalne,
  • produkcja musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa.

Nie ma tu więc mowy o zastosowaniu pestycydów, regulatorów wzrostu. Dba się o czystość wód gruntowych oraz gleby, a także ogranicza zastosowanie maszyn. Koszty takiej produkcji są zdecydowanie wyższe, a plony mniejsze. Analogicznie – w hodowli zwierząt również stawia się na naturalnebio pasze oraz naturalny wzrost i rozwój.

Na szczęście coraz więcej konsumentów ma świadomość, że wybierając sklep ekologiczny wybieramy zdrowie, również profilaktycznie – na przyszłość. Według statystyk zasady zdrowego odżywiania i żywność ekologiczną w Polsce wybierają najczęściej osoby powyżej 30 roku życia, z zarobkami na poziomie minimum średniej krajowej, dbające o zdrowie, zwolennicy ochrony środowiska, ludzie starsi, matki karmiące, matki małych dzieci (warto zwrócić uwagę na bogaty asortyment zdrowej żywności dla dzieci), osoby wykształcone.

 

Sklep ze zdrową żywnością – to warto wiedzieć

Sprzedaż ekologicznych produktów (nie tylko spożywczych) stale rośnie. Według danych za rok 2015 szacunkowa wartość rynku eko wyniosła ok.800 mln zł, czyli  0,4% całego polskiego handlu detalicznego produktami spożywczymi. Niestety nadal nie jest to imponujący wynik, europejski standard to ok. 3%. Statystyczny Polak wydaje na ekologiczne, zdrowe żywienie zaledwie 18 zł rocznie, co również nie stawia nas w czołówce europejskiej. Niemniej jednak na plus należy zapisać, że z roku na rok te wyniki się poprawiają. Jest to w dużej mierze zasługa coraz bogatszej, konkurencyjnej oferty i większej ilości dobrze zaopatrzonych sklepów. Zgodnie z danymi za rok ubiegły polski rynek obejmował około 800 specjalistycznych sklepów ze zdrową żywnością online oraz prowadzących tradycyjną sprzedaż. Oczywiście większość tego typu placówek usytuowana jest w dużych miastach. Zdecydowanie łatwiej znaleźć sklepy ze zdrową żywnością w Warszawie niż w małych miejscowościach. Niemniej jednak coraz częściej w ośrodkach poniżej 100 tys. mieszkańców powstają lokalne przedsiębiorstwa, które prowadzą sprzedaż ekologicznych produktów żywnościowych. Ponadto wiele marketów udostępnia naprawdę dobrze zaopatrzone stoiska eko. Oczywiście dla wielu klientów najlepszym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest sklep internetowy ze zdrową żywnością.

 

Dlaczego warto wybrać sklep ekologiczny online

Podobnie jak w wielu innych branżach, również jeśli chodzi o ekologiczną, zdrową żywność, sklep internetowy stanowi doskonały wybór. Mamy tu do czynienia ze standardowymi argumentami za, takimi jak:

  • możliwość zakupów o dowolnej porze,
  • dostępność oferty niezależnie od miejsca zamieszkania,
  • konkurencyjne ceny,
  • bogaty asortyment.

Jednakże w przypadku zdrowej żywności sklep internetowy bywa czasami jedyną opcją. Świadomość i zainteresowanie konsumentów rośnie niezależnie od tego, gdzie mieszkają. Tymczasem bez trudu znajdziemy dobry sklep ekologiczny w Warszawie, ale już w małej mieścinie na Podkarpaciu czy Podlasiu nie będzie to takie proste. Warto również zauważyć, że niewiele stacjonarnych placówek handlowych może zapewnić tak kompleksową ofertę, jak dobrze zaopatrzony, renomowany sklep z zdrowążywnością online. Spójrzmy chociażby na wirtualne półki delikatesów ekologicznych Ekosfera24. Trudno sobie wyobrazić stacjonarny bio sklep, który oferowałby tak bogaty wybór. Jednocześnie specyfika zakupów online wprowadza bardzo potrzebny porządek, systematyzuje asortyment, co uławia wyszukanie potrzebnych produktów w dobrze zorganizowanych działach. Warto także zwrócić uwagę na coraz popularniejsze produkty związane ze specjalistycznymi dietami eliminacyjnymi i zdrowotnymi. W sklepie ze zdrową żywnością online nie może zatem zabraknąć półek z produktami bezglutenowymi, niskobiałkowymi, jest żywność bez laktozy, bez cukru, ale także dla wegetarian i dla wegan. W takim sklepie jak ekosfera24 dostępna jest także żywność ekologiczna dla niemowląt i dzieci, coraz popularniejsze produkty Superfood i RAW. Zakupy w sklepie z żywnością ekologiczną ułatwia możliwość wyszukiwania według różnych kryteriów, np. konkretnych producentów, zdrowej żywności ekologicznej zgodnej z daną dietą czy też produktów zawierających potrzebne składniki (np. chlorella, czystek czy młody jęczmień). Dzięki temu po zdrowe jedzenie online mogą sięgać zarówno osoby, które są już stałymi klientami, jak również ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki i poznają podstawy zdrowego żywienia oparte o żywność ekologiczną.

 

Czy wybierzemy żywność ekologiczną i zakupy online?

Tendencja wzrostowa, jeśli chodzi o żywność ekologiczną, jest wyraźna. Rośnie też zainteresowanie jakim cieszą się sklepyz zdrową żywnością. Co prawda nadal wypadamy słabo na tle Europy, gdzie udział zakupów bio w ogólnymrynku żywności wynosi średnio 3%, a spożycie ekologicznej, zdrowej żywności jest nawet 20 krotnie wyższe. Niemniej jednak prognozy ekspertów są optymistyczne i zakładają co najmniej 15-20% wzrost popytu na produkty ekologiczne w Polsce, w perspektywiekilku najbliższych lat. W dużej mierze będzie to zasługa handlu internetowego. Dobrze zaopatrzony sklep ze zdrową żywnością online może dotrzeć do wielu klientów. Musi jednak dbać o kompleksowy i atrakcyjny asortyment oraz oferować konkurencyjne ceny. Widzimy to doskonale we wspomnianych delikatesach ekosfera24.pl, gdzie obok znanych marek praktycznie z całego świata, stoją także wyroby lokalne, regionalne. Dzięki wprowadzeniu internetowej formuły sprzedaży nie jest to jedynie sklep ze zdrową żywnością w Warszawie, zaopatrujący lokalnych klientów. Można mieć zatem nadzieję, że żywność ekologiczna będzie miała coraz większy udział w ogólnym spożyciu, również dzięki łatwym zakupom online

 

A na deser - zasady zdrowego żywienia

Jeśli nasza dieta ma być naprawdę korzystna i opieramy ją na ekologicznych produktach, warto poznać (albo przypomnieć sobie) najistotniejsze zasady zdrowego odżywiania. Podstawą jest oczywiście wybór najlepszych produktów, w co doskonale wpisuje się opisywana zdrowa żywność ekologiczna. Ponadto dobrze byłoby wprowadzić w życie następujące reguły:

  • spożywamy 4-5 regularnych posiłków dziennie,
  • wybieramy produkty z niskim indeksem glikemicznym,
  • pijemy co najmniej 1,5 litra wody dziennie, przy czym najlepiej przed posiłkiem albo 2 godziny po,
  • unikamy cukru, nadmiernej ilości cholesterolu oraz soli,
  • ograniczamy tłuszcze zwierzęce na korzyść zdrowych olejów roślinnych,
  • wybieramy produkty nieprzetworzone, które zawierają naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, NNKT,
  • dbamy o równowagę zasadowo – kwasową (80% jadłospisu powinny stanowić produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze),
  • unikamy spożywania roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym, czyli tzw. nowalijek.