Kategorie

BLOG

 
Sortuj rosnąco według: trafności | ceny | nazwy
Pełna lista Skrócona lista Lista alternatywna
Sortuj rosnąco według: trafności | ceny | nazwy
Pełna lista Skrócona lista Lista alternatywna

Kawa - czy na pewno używasz jej właściwie?

Kawa jest najstarszym i najpowszechniej używanym napojem pobudzającym zachodniej cywilizacji. Jego nazwa wywodzi sie od miejscowości, z której rozprowadzana była w średniowieczu do portów całego znanego świata -  Kaffy. Wbrew pozorom i powszechnie panującej opinii mądrze stosowana kawa może przynieść organizmowi nieocenione korzyści.

Oprócz najbardziej znanej substancji aktywnej w kawie - kofeiny, jest ona niezwykle bogata w substancji przeciwutleniające, mające działanie przeciwnowotworowe, a także chroniące przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych. W przeciętnej filiżance kawy może znajdować się ich od 80 do 140 mg (dużo w porównaniu do innych źródeł anytoksydantów). Do najsilniejszych z nich należy w kawie kwas chlorogenowy, którego stężenia jest znacznie większe w gatunku kawy Robusta (a nie w powszechniej używanej Arabice). Ponadto substancja ta łagodzi potencjalnie niekorzystne działanie kawy związane ze zwiększaniem ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi rozluźniając naczynia krwionośne. Badania naukowe potwierdzają, że umiarkowane i regularne picie kawy (do ok. 3 filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera nawet o 50%, a także z uwagi na antyoksydanty wpływa korzystnie w profilaktyce nowotworów jajników u kobiet.

Ponadto do cenionych właściwości kawy należy zaliczyć jej działanie pobudzające wykorzystywane powszechnie w sytuacjach długotrwałej pracy zarówno umysłowej jak i fizycznej. Jest to związane z dwoma mechanizmami - po pierwsze kofeina zawarta w kawie stymuluje wydzielanie adrenaliny i innych amin katecholowych wpływających pobudzająca na organizm, a także hamuje aktywność receptorów adenozynowych odpowiedzialnych za narastające w miarę upływu dnia uczucie zmęczenia. Z tego względu należy zdać sobie sprawę, iż kawa jest znacznie zdrowsza od tzw. napojów energetycznych, ponieważ oprócz czystej kofeiny jest bogata także w przeciwutleniacze i inne wartościowe związki, których daremno szukać w tzw. energetykach.

Aby uchronić sie przed niekorzystnymi skutkami stosowania kawy i czerpać korzyści z jej walorów należy poznać czego warto unikać w tej używce. Potencjalnie szkodliwymi substancjami zawartymi w ziarnie kawy są kaweol i kafestol, które to związki uznano za rakotwórcze. Dotyczy to jednak kawy palonej, parzonej bez użycia filtra. Zastosowanie najprostszego filtra papierowego pozwala na całkowite usunięcie tych zagrożeń z ulubionego naparu.

Kolejny faktem, z którego warto zdać sobie sprawię jest działanie diuretycznego kawy (zwiększające ilość wydalanego moczu) co może prowadzić do odwadniania oraz utraty cennych składników mineralnych takich jak wapń czy magnez. Radą na to jest dodawanie (w miarę możliwości) do kawy mleka w ilości min. 30 g (2 łyżki stołowe) co chroni przed tym niekorzystnym efektem z uwagi na zwarty w mleku wapń. Niedobory magnezu warto uzupełniać podażą orzechów i wodami mineralnymi o jego zwiększonej zawartości, a także produktami pełnoziarnistymi.

W związku z powyższy kawę należy uznać za napój o walorach prozdrowotnych pod warunkiem jego umiarkowanego spożycia do 3 filiżanek dziennie.

Zespół Consilium Vitalis