Odkryj cudowne właściwości Yerba Mate!

19-05-2020

Dzisiejsze czasy cechują się nie tylko szybkim przepływem informacji, ale też transportem różnych towarów. Dzięki temu niektóre wyroby uznawane kiedyś za egzotyczne dzisiaj są dostępne dla każdego. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się napój określany jako yerba mate. Co to jest, jakie ma właściwości i jakie są jej rodzaje?

Yerba mate – co to jest?

Yerba mate (czyt. jerba) to paragwajski napój, który można porównać do znanej wszystkim herbaty. Jednakże w tym przypadku napar wymaga użycia nie tylko suszonych liści, ale też patyczków. Pochodzą z ostrokrzewu paragwajskiego, a w swym rodzimym kraju picie owego napoju jest związane z rytuałem. Mimo że nadal nie jest znana większości polskiego społeczeństwa, to w Europie pojawiła się już w XVII wieku za sprawą jezuitów.

Obecnie yerba mate uprawia się nie tylko w Paragwaju, ale też w Argentynie, Brazylii i Urugwaju. Etymologia yerba mate nawiązuje do łacińskich herba (zielę) oraz mati (tykwa). Jest to związane z tradycyjnym piciem napoju, które wymagało użycia naczyń wykonanych z tykwy właśnie. Dziś jednak popularne stały się też naczynia metalowe, drewniane lub ceramiczne. Ważne jest nie tylko naczynie, ale też specjalna słomka zwana bombilla. Zwykle jest metalowa lub drewniana i posiada w części zamaczanej w naparze sitko, co zapobiega ewentualnemu wypijaniu fusów.

Yerba mate działanie ma silnie pobudzające, porównywane często do kawy oraz czarnej herbaty.

Rodzaje yerba mate

Rodzaje yerba mate rozróżnia się na kilka grup, w zależności od ich pochodzenia. Odmiana paragwajska jest najmocniejsza. Po zebraniu liście są suszone nad ogniskiem, przez co jej smak jest najbardziej intensywny. Yerba mate argentyńskiej produkcji posiada o wiele delikatniejsze działanie i aromat, natomiast brazylijski rodzaj wyróżnia się przede wszystkim drobnym zmieleniem.

Właściwości yerba mate

Jak wspomniane było wcześniej, yerba mate jest doceniana przez swoje działanie pobudzające. W odróżnieniu jednak od kawy, jej zawartość kofeiny nie jest wysoka, dlatego nie należy się przejmować ewentualnym przedawkowaniem. Lista minerałów i witamin w yerba mate jest bardzo długa – wyróżnia się aż 196 pozycji! Ciekawsze właściwości tego napoju to na przykład stymulowanie układu nerwowego bez powodowania rozdrażnienia, zwiększenie koncentracji, obniżenie ciśnienia krwi przy jednoczesnej poprawie krążenia. Do tego rozluźnia mięśnie i zmniejsza uczucie głodu. Yerba mate ekologiczna to świetne źródło przeciwutleniaczy, więc wspomaga organizmy chorych na nowotwory, choroby układu krążenia i wątroby. Przy tym zmniejsza poziom „złego” cholesterolu i wspomaga odchudzanie.

Jak parzyć yerba mate?

Najpierw dobrze jest się zaopatrzyć w odpowiedni kubek. Tradycyjnie jego kształt jest pękaty w niższej części, ale zwężający się ku górze. Ilość wsypywanego suszu zależy od preferencji konsumenta, jednak uznaje się, że minimalnie powinno to być co najmniej od 1/4 wysokości kubka i maksymalnie do 3/4. Kolejnym krokiem jest parzenie, do którego jest potrzebna woda o temperaturze wynoszącej około 75 stopni Celsjusza. Z tego powodu można zaopatrzyć się w termometr, ale można po prostu wodę zagotować i odczekać około 6-12 minut. Na początku zalewa się liście tak, by tylko wpiły wodę, a dopiero po kilku minutach dolewa się jej do pełna. Co ciekawe, liście można zalewać nawet 7 razy!

Kupuj pewne produkty!

Yerba mate jest tym lepszej jakości, im wierniej tradycyjnym sposobom przetwarza się ostrokrzew w produkcji. Z tego powodu warto kupować produkty ekologiczne, które nie tylko są zdrowsze, ale też lepiej smakują. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą ekosfera24.pl, gdzie znaleźć można różne gatunki yerba mate, zawsze mając pewność świetnej jakości.. Dobrą propozycją dla początkujących jest skorzystanie z zestawu YERBA MATE GREEN El Pajaro Exclusive, który zawiera nie tylko yerba mate, ale też naczynie do picia oraz bombillę.