Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy do smażenia?

04-11-2019

Olej, jest nieodłącznym elementem kuchni. Używany zarówno do smażenia, jak i wzbogacania smaku sałatek. Naturalnie pojawiają się jednak wątpliwości, na półkach sklepowych można dostać oleje różnego pochodzenia, jak na przykład słonecznikowy, lub rzepakowy. Patrząc na same opakowania, może być ciężko ocenić jaki olej jest najzdrowszy, a jaki ma najlepsze walory smakowe. Zdecydowanie jednak warto zatrzymać się na stosunkowo mało znanym w Polsce oleju ryżowym. Dlaczego? Bo olej ryżowy właściwości ma wiele, zarówno dla zdrowia jak i dla smaku.

Produkcja

Tak na prawdę pozyskanie oleju ryżowego, ma więcej wspólnego z otrębami ryżowymi niż z samym ryżem. Otręby ryżowe to łupinki, w których znajdują się ziarna ryżu i to z nich tłoczy się olej. Oznacza to że w samym białym ryżu, jaki można znaleźć na sklepowych półkach, oleju ryżowego nie ma. Warto, też zauważyć, że same otręby ryżowe, też są bardzo zdrowe, bo bogate w błonnik oraz są w Japonii używane jako sposób na obniżenie ciśnienia i poziomu glukozy we krwi.

Właściwości zdrowotne

Olej ryżowy ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pomaga zarówno wykorzystanie go w kuchni, jak i jako kosmetyku. Ponadto zastosowanie go jako zamiennik kremu do skóry zdecydowanie poprawia jej wygląd i sprężystość.

  • obniża poziom cholesterolu, dzięki zawartemu w nim gamma-oryzanolu
  • łagodzi objawy menopauzy u kobiet dojrzałych
  • obniża poziom TSH u osób z nadczynnością tarczycy
  • hamuje wolne rodniki
  • pomaga przy dolegliwościach gastrycznych
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych
  • ma działanie przeciwzapalne
  • wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • pomaga w pielęgnacji włosów średnio porowatych
  • usuwa przebarwienia skóry i martwy naskórek
  • pomaga w walce z trądzikiem

Walory smakowe

Opinie na temat smaku oleju ryżowego, są raczej zgodne. Ludzie chwalą jego łagodność i delikatny posmak migdałów i orzechów. W szczególności w Azji, olej ryżowy ma bardzo duże powodzenie. Mieszkańcy Indii, Bangladeszu, Japonii i Chin traktują jego smak i aromat jako podstawę wielu tradycyjnych dań. Warto jednak zwrócić uwagę na to czy olej jest rafinowany, ponieważ poddany rafinacji olej ryżowy jest praktycznie bezwonny i pozbawiony smaku. Nadaje się on wtedy głównie do smażenia. Okazuje się, że olej ryżowy do smażenia nadaje się lepiej niż inne oleje. Cechuje go wysoka temperatura dymienia, aż 232°C. Ponadto ma on niewielką lepkość co sprawia, że podczas smażenia niewiele tłuszczu wsiąka w potrawę. Dlatego można stwierdzić, że olej ryżowy w porównaniu z innymi olejami jest produktem dietetycznym.