Ramen - jak zrobić wspaniałą potrawę z Dalekiego Wschodu?

02-06-2020

Ramen to potrawa wywodząca się z Dalekiego Wschodu, która zyskała sporą popularność głównie na terenie Japonii. Jest coraz bardziej znana w Polsce, ponieważ przypomina tradycyjny polski rosół, który na naszych stołach zazwyczaj serwuje się podczas niedzielnego obiadu. Warto go jednak trochę urozmaicić, ponieważ ramen to egzotyczna wersja takiej potrawy, która z pewnością zasmakuje niejednemu konsumentowi. Na samym początku trzeba się jednak dowiedzieć, jak przygotować takie danie, aby mieć pewność, że będzie smakowite, apetyczne i wyraziste. Potrzebnych będzie do tego kilka nietypowych składników.

Ramen - jakie składniki będą potrzebne?

Podstawowym składnikiem tej potrawy jest makaron pszenny, ale też wieprzowina, koniecznie najwyższej jakości. Dzięki temu zupa będzie aromatyczna i oryginalna. Do dania można dodać kilka grzybów, boczek z żeberkami, cebulę, czosnek, sos sojowy, sok z limonki, marchewkę, papryczkę chili czy też imbir i sól morską.

Wszystkie te składniki, muszą zostać ze sobą umiejętnie połączone, aby zupa zasmakowała każdemu konsumentowi. Istotnymi elementami są również sos rybny, trawa cytrynowa, cebula dymka i czarny pieprz.

Składniki do ramenu muszą występować w odpowiednich proporcjach, a więc warto przygotować około 0,8 kg wieprzowiny, 0,6 kg boczku z żeberkami, ale też 4,5 litra wody oraz 60 mililitrów sake i 90 mililitrów sosu sojowego. Przyprawy oraz inne dodatki można dodawać wedle własnego uznania, zgodnie ze swoimi preferencjami kulinarnymi.

Jeśli ktoś jeszcze nie wie, co to jest ramen, powinien chociaż raz spróbować tej potrawy, a z pewnością będzie przygotowywał ją przynajmniej raz w miesiącu. Składniki do ramen nie są trudne do zdobycia, a większość można nabyć w supermarketach czy też przez Internet, np. przy pomocy sklepu internetowego Ekosfera24.

Ramen - jak zabrać się za przygotowanie potrawy?

Odpowiednie przygotowanie potrawy to proces składający się z kilku ważnych etapów, a więc warto wykonać poniższe punkty, aby mieć pewność, że zupa będzie idealna:

  • sól należy wetrzeć w mięso, a następnie przełożyć je do garnka. Tak zamarynowane mięso należy odstawić przynajmniej na 2 godziny, a nawet na całą noc, zyska wtedy na aromacie,
  • mięso obmyć z soli, zalać wodą oraz zagotować,
  • dodać pierwsze dodatki: pokrojoną cebulę, marchewkę, czosnek, sos sojowy oraz trawę cytrynową. Zupa powinna być gotowana na małym ogniu, przez około godzinę,
  • dorzucić kolejne składniki: sok z limonki, grzyby, chili i sos rybny. Ramen należy gotować przez kolejne 2 godziny, aby wszystko udanie się ze sobą połączyło,
  • wyciągnąć mięso, a resztę składników dokładnie przecedzić przez sitko,
  • ugotować jajka, makaron oraz posiekać szczypiorek i por. Pokroić na kawałki ugotowany wcześniej boczek. Wszystkie te składniki dodaje się bezpośrednio na talerz,
  • w miseczce ułożyć makaron, jajka, mięso w plasterkach, grzyby i wodorosty. Zalać bulionem, posypać porem, cebulą i chili.

Jeśli ktoś przygotuje ramen w taki sposób, na pewno będzie mógł się pożywić doskonałą potrawą z dodatkiem mięsa i jajka, która doda mu mnóstwo wartościowych składników odżywczych.

Ramen a umiejętny dobór produktów

Jednym z najważniejszych elementów pracy podczas przygotowywania tej potrawy jest umiejętny dobór produktów. Kluczową kwestią jest odpowiedni makaron do ramen. W ramenie nie może zabraknąć także tradycyjnej pasty japońskiej, jest to pasta miso. W sklepie Ekosfera24 można zakupić m.in. pastę shiro miso LIMA w wersji BIO. Takie miso sprawdzi się podczas przygotowania tradycyjnej potrawy ramen i sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej smakowite. Ciekawym dodatkiem będzie również Tofu Rosso z warzywami Taifun. Wszystkie te produkty zakupisz w dobrych cenach w naszym ekologicznym sklepie.