Kategorie

BLOG

 
Sortuj rosnąco według: trafności | ceny | nazwy
Pełna lista Skrócona lista Lista alternatywna
Sortuj rosnąco według: trafności | ceny | nazwy
Pełna lista Skrócona lista Lista alternatywna

Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Składniki:
-   5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
-   1 szklanka wody
-   5 szt. oliwek czarnych
-   3 liście sałaty lodowej
-   5 szt. pomidorków koktajlowych
-   2 łyżki kiełków rzodkiewki
-   łyżeczka szczypiorku
-   1/ 4 szt. kopru włoskiego  (fenkuł)
-   1 ząbek czosnku
-   1/ 4 łyżki musztardy
-   1 łyżka oliwy z oliwek
-   0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
-   kurkuma, pieprz ziołowy, sól

Sposób przyrządzenia:
Komosę  ugotuj  w  wodzie  z  dodatkiem  soli  i  kurkumy  ok.  15
minut.  Odstaw  do  ostygnięcia,  sałatę  umyj  i  dokładnie  osusz,
porwij   na   kawałki.   Pomidory   przekrój   na   pół,   fenkuła   pokrój
w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami
i  komosą,  wymieszaj.  Obierz  czosnek  i  smaż  w  całości  na  oliwie
do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku
musztardę,  ocet  winny,  pieprz  i  oliwę,  wymieszaj  aż  do  uzyskania
jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp
posiekanym szczypiorkiem.

Czy wiesz, że?
Komosa   działa   lekko   rozgrzewająco,   wzmacnia   nerki,   zawiera
najwięcej  białka  (ok.  20  %)  ze  zbóż,  wszystkie  8  aminokwasów
egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy
B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi,  
przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.