Wzmacnianie naturalnej odporności przy pomocy miodu i pyłku pszczelego

19-05-2020

Pszczoły to owady, którym cała ludzkość powinna być wdzięczna. Okazuje się bowiem, że nie tylko zapylają rośliny, regulując cały ekosystem, ale produkują też znany wszystkim miód oraz pyłek pszczeli, czyli substancje o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. W takim razie, jakie są ich właściwości i jaki mają wpływ na ludzki organizm? Dowiesz się, czytając dalej!

Miód a pyłek

Miód powstaje poprzez zebranie przez pszczoły nektaru, a następnie umieszczenie go w specjalnych, woskowych plastrach. Ów nektar musi odpowiednio dojrzeć, by sacharoza przerodziła się w cukry proste, a także wzbogacić o dodatkowe substancje pszczelego pochodzenia, np. inhibinę. Dojrzałe plastry umieszczane są w specjalnej wirówce nad sitem. Miód jest najbardziej znanym produktem pszczelim, dlatego wiele osób pomija pyłek pszczeli, który również posiada szereg właściwości. Ten z kolei jest pyłkiem kwiatowym zebranym przez wspominane owady i częściowo przetworzony – drobne pyłki zostają zlepione w małe kuleczki (z ok. 100 tys. ziaren pyłków na każdą kuleczkę!).

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek kwiatowy to jest niedoceniany, ponieważ nie zachęca ludzi do spożywania słodkim smakiem, jednak jest swego rodzaju bombą substancji potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do budowy komórek i zapobiegają powstawaniu zakrzepów, regulują ciśnienie krwi. Do tego pyłki zawierają około 18 witamin. Substancje te są polecane przede wszystkim w przypadku przewlekłych stanów zapalnych, a przy tym wzmacniają pracę układu immunologicznego, a więc wpływają też na odporność.

Miód – właściwości lecznicze

Właściwości miodu są doceniane przez ludzkość od tysięcy lat. Uznaje się, że Hipokrates dożył 111 roku życia właśnie dzięki spożywaniu dużych ilości miodu. Składa się w 80% z cukrów, w 18% z wody i 2% ze składników mineralnych, witamin, protein i pyłku. Jako ciekawostkę można powiedzieć, że miód się nie psuje! Znajdowano bowiem go nawet w grobowcach faraonów, a ten nadawał się do spożycia. Ale czy miód jest zdrowy?

Miód to bardzo zdrowy element diety! Oczywiście, nie wszyscy powinni spożywać duże jego ilości, ponieważ wysoki indeks glikemiczny sprawia, że nie powinni się nim interesować diabetycy. Enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół zawarte w miodzie są substancjami bakteriostatycznymi. Chodzi o nadtlenek wodoru, który w stężonej wersji nazywany jest wodą utlenioną. Miód jest polecany jako wzmocnienie podczas wysiłku fizycznego i umysłowego. Substancja pozytywnie działa także na serce.

Co ciekawe, uważa się powszechnie, że słodkie jedzenie i napoje mogą prowadzić do powstania próchnicy. Tymczasem miód hamuje jej rozwój! Do tego dochodzi zbawienny wpływ na układ oddechowy. Jest to związane z przeciwzapalnym działaniem, a także właściwościami wykrztuśnymi i uodparniającymi. Przez jedzenie miodu znacznie wzmacnia się układ immunologiczny, zapobiega powstawaniu zakażeń, jak i chorowaniu na grypy i przeziębienia. Nie bez powodu babcie polecają w razie takowego schorzenia dolać miodu do herbaty lub stworzyć na jego bazie domowy syrop. Sprawdza się on w leczeniu kaszlu, chrypy, kataru, dreszczy, zapalenia gardła, wysokiej temperatury.

Co więcej, ekologiczny miód zmniejsza szkodliwe działanie różnego rodzaju używek, takich jak kawa, herbata, alkohol i tytoń, a do tego oczyszcza organizm. Zmniejsza też ryzyko powstania choroby wieńcowej i zespołu płucno-sercowego.

Kupuj pyłek i miód – witaminy, sole mineralne i wiele innych w jednym!

Pamiętaj, by kupować miód wyłącznie z pewnych źródeł. Tylko dzięki temu można mieć pewność, że nie został on nadmiernie przetworzony i wykonano go z poszanowaniem dobra najbardziej pracowitych stworzeń na świecie, czyli pszczół! Z tego powodu zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu ekosfera24.pl, gdzie znaleźć można wysokiej jakości pyłek pszczeli i miód, za co na pewno podziękuje Ci Twój organizm!