MINUS L Mozzarella bez laktozy 125g *

  • Dodaj recenzję:
  • 4062800005520
  • Producent: MINUS L
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • 11,33 zł

Ser mozzarella bez laktozy (ser świeży typu pasta filata w solance 4,5% tłuszczu)

Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z południa Włoch, z regionu Kampania. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni włoskiej, chociaż znajdzie zastosowanie również w tradycyjnych daniach. Część osób nie może jej jednak spożywać, podobnie jak reszty nabiału, ze względu na coraz bardziej powszechną nietolerancję laktozy. Na rynku dostępne są różne produkty, które pozwalają cieszyć się oryginalnymi smakami osobom na diecie wyłączającej ten cukier. Mozzarella bez laktozy firmy Minus L jest idealną alternatywą dla tradycyjnego sera.

W specjalnym procesie produkcji laktoza zostaje oddzielona i usunięta. Produkty bez laktozy są zazwyczaj lekko słodsze niż ich tradycyjne odpowiedniki - podobnie jest w przypadku tego sera. Nie wpływa to jednak na wartość energetyczną produktu. Ponadto, mozzarella posiada te same właściwości, co oryginalny produkt.

Mozzarella idealnie sprawdzi się do dań kuchni włoskiej - różnych makaronów, sałatek - na przykład popularnej caprese czy do pizzy. Nie ma jednak przeszkód, by wykorzystać ją w bardziej tradycyjnych daniach, czy dodać do kanapek. Będzie też świetnie smakować w panierce, czy w bardziej ekstrawaganckich połączeniach - na przykład z owocami. Jej delikatny smak i kremowa konsystencja pasuje do wszystkiego. Po obróbce termicznej roztapia się odrobinę mniej niż inne sery, jest znana z charakterystycznej ciągłości. Mozzarella Minus L zawiera 45% tłuszczu w suchej masie.

Ser zawiera dużą ilość wapnia, który w naszych organizmach jest niezbędny do zachowania dobrego stanu kości czy zębów.

Masa netto: 125g

Producent: Minus L

Skład:
- mleko pasteryzowane*
- podpuszczka
- kultury startowe
- regulator kwasowości: kwas cytrynowy

* zawartość laktozy poniżej 0,1g/100g gotowego produktu