Świąteczny sernik ciasteczkowy
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Ten i inne przepisy znajdziecie w książce Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Forma okrągła z odpinanym rantem o średnicy 18-20cm
Składniki:
ciasto kruche:
- 150g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 200g cukru
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki stołowe przyprawy do ciasteczek korzennych
- 6 jajek
- 100g śmietany 18%
dodatkowo:
- 20 pierniczków
- świeża żurawina
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. W mikserze lub ręcznie zagniatam kruche ciasto. Szybko łączę ze sobą mąkę, masło, cukier i przyprawę do piernika. Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Dno foremki wylepiam ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem i podpiekam 20 minut w 180 stopniach. Podpieczone dno odstawiam. Do misy miksera przekładam twaróg. Do sera dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną, wszystkie przyprawy i zaczynam miksować na wolnych obrotach. Dokładam śmietanę i wbijam jajka - po jednym, stale miksując. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wylewam je na podpieczone dno. Sernik wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę i sernik piekę jeszcze 1,5 godziny - do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i lekko go uchylam. Sernik studzę stopniowo i całkowicie. Ostudzony sernik wyjmuję z piekarnika, schładzam go kilka godzin w lodówce. Wierzch sernika ozdabiam pokruszonymi pierniczkami i świeżą żurawiną.
Uwaga!
Jeśli użyje się tortownicy o średnicy 18-20 cm, sernik będzie bardzo wysoki, stąd wydłużony czas pieczenia. Jeśli użyje się większej tortownicy, skróci się czas pieczenia. Zawsze należy piec ciasto do suchego patyczka - wystarczy do ciasta włożyć długi patyczek. Jeśli wyjęty, będzie miał na sobie surowe ciasto, trzeba nadal piec.