Miód gryczany - EKO Waga: 1kg Producent: Pasieka "Eko-Barć" 1954 Miód gryczany ma charakterystyczny intensywny smak i aromat. Miód enzymatyczny. Posiada dużo soli mineralnych. Wzmacnia naczynia krwionośne. Zalecany w profilaktyce przeciw miażdżycowej i osłabieniu organizmu. Miód gryczany jest o zabarwieniu ciemnym do brunatnego, natomiast po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę ciemnobrązową. Miód ten ma konsystencję gruboziarnistą. Zawiera dużo fruktozy co powoduje, że jego krystalizacja przebiega dłużej niż innych odmian jasnych miodów. Przewaga fruktozy sprawia, że górne warstw miodu mogą się rozwarstwiać. Jego zapach jest bardzo intensywny i przypominający woń kwiatów gryki. Smak ma ostry, słodki, lekko piekący. Miód biologicznie aktywny, tłoczony na zimno, pakowany ręcznie, niepodgrzewany, krystalizuje się szybko. Produkcja w Pasiece Eko-Barć opiera się wyłącznie na naturalnych metodach gospodarowania - bez środków chemicznych. Jakość produktów jest pod stałą kontrolą jednostek nadzorujących m.in. Agrobiotest. |
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kompot z suszu
Składniki na 2 l kompotu:
- 100 g suszonych jabłek,
- 100 g suszonych śliwek,
- garść suszonych moreli,
- garść rodzynek,
- kawałek laski cynamonu,
- szczypta cynamonu w proszku,
- 5 goździków,
- 2 łyżki miodu,
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
- Suszone owoce zalać zimną wodą w takiej ilości,aby je przykryła i odstawić na noc (lub na kilka godzin).
- Zagotować 2 l wody razem z laską cynamonu i goździkami. Dodać miód i sypki cynamon, wlać suszone owoce wraz z wodą, w której się moczyły i gotować ok. 30 minut.
- Dodać pomarańczę pokrojoną w plastry,podawać ciepły lub schłodzony